Sammanställning 2024
Sammanfattning | 2024 blev ett betydelsefullt år för digitalisering, öppna data och öppen källkod. Viktiga steg togs både i Sverige och internationellt för att stärka samarbete och dela digitala resurser. Sammanställningen bygger på NOSAD:s nyhetsbrev, som du hittar på nosad.se/news. Av Maria Dalhage
Händelser i Sverige
- Året startade med en rapportering om hur Sverige förbättrar sin position i OECD:s digitala ranking, som nu placerar landet på plats 9, upp från plats 31. Läs mer.
- Digg lanserade i en ny version av Sveriges dataportal med tydligare struktur och utökat innehåll. Vidare tillkom två ny kategorier i Communityforum; Dataambassadörsprogrammet och Geografiska data. Till dataportalen.
- Den 11 april 2024, trädde Interoperable Europe Act officiellt i kraft. Förordningen, en del av EU:s rättsordning, främjar samarbete mellan offentliga förvaltningar över medlemsländernas gränser. Förordningen tydliggör vikten av öppna data, öppna standarder och öppen källkod. Läs mer.
- Den svenska utredningen En reform för datadelning, SOU 2023:96, föreslår lagförändringar för att bl.a. anpassa Sverige till Interoperable Europe Act. Läs mer.
- Digg får i uppdrag att utreda hur Ena - Sveriges digitala infrastruktur bör utvecklas och förvaltas fram till och med 2030. Läs mer.
- Digg och PTS får i uppdrag att i utreda en sammanslagning för att stärka Sveriges digitalisering. Syftet är att hitta synergier och förbättra digitaliseringsarbetet, med fokus på AI, data och digital infrastruktur. Uppdraget ska redovisas senast 14 mars 2025. Läs mer.
Delade metodstöd
Checklista vid publicering av öppen källkod | Jordbruksverket
Beslutsmall inklusive internt metodstöd för att tillgängliggöra öppna data | Arbetsförmedlingen
På https://nosad.se/roda delas idag 15 dokument kring förstudier, marknadsundersökningar och beslutsunderlag för RODA eArkiv.
Delad öppen källkod 2024
Dessa finns sökbara i https://Offentligkod.se
- Municipio av Helsingborgs stad
- Designsystem av arbetsförmedlingen
- Fyrvaktaren av Jordbruksverket
- Designsystem av Försäkringskassan
- Intric av Sundsvall kommun
- MLA-Multi Länk Analys av skatteverket
- HTRflow av Riksarkivet
Händelser i Europa kopplat till öppen källkod
- Franska regeringen lanserar BlueHats-priset för att stödja hållbar förvaltning av öppna programvaror inom offentlig sektor. Läs mer.
- EDIC bildas för att underlätta multinationella projekt inom digital infrastruktur. Läs mer.
- Tysklands OpenDesk-projekt utvecklar öppna programvaror för offentliga förvaltningar i Europa. Läs mer.
- Sverige och Frankrike byter erfarenheter krig digitala arbetsplatser baserade på öppen källkod. Läs mer
- The Next Generation Internet (NGI) har stöttat över 1000 öppna källkodsprojekt i EU. Läs mer.
- Danmark undersöker öppen källkod i offentlig förvaltning som del av digitaliseringsstrategi. Läs mer.
- Tyskland inför lagändringar som prioriterar öppen källkod i offentliga IT-system. Läs mer.
- Flera länder däribland Frankrike, Schweiz, Italien, Nederländerna, Estland, Bulgarien har lagkrav på öppen källkod i offentlig sektor. Läs mer.
- Tjeckien genomförde ett internationellt event om öppen källkod. Läs mer.
- House of Cybersecurity under Finansdepartementet i Luxemburg lanserade ett Open Source Programme Office (OSPO) för att stärka cybersäkerheten. Läs mer.
Publikationer
- Sachiko Muto och Johan Linåker från Rise granskar användningen av öppen källkod i 16 ledande länder inom digitalisering. Till rapporten.
- Johan Linåker presenterar sex organisatoriska modeller för OSPOs i en Europeisk studie Till rapporten.
- Digg följer upp statliga myndigheters digitalisering 2020-2023. Till rapporten.
- En studie från Högskolan i Skövde visar att svenska myndigheter som använder AI-lösningar riskerar att röja känslig information och förlora kontrollen över data. Till rapporten.
- Digg tar fram underlag för strategiska prioriteringar för digitaliseringspolitiken 2025–2030. Till rapporten.
- Vinnova publicerar en Strategisk framsyn för innovation.Till rapporten
- AI-kommissionens färdplan för Sverige är en rapport med 75 förslag för att stärka Sveriges position inom AI. Förslagen omfattar investeringar i AI-infrastruktur, ökad datadelning, kompetenshöjning och satsningar på AI inom offentlig sektor och hälso- och sjukvård. Till rapporten
- Insikt Jobtech 2024 samlar insikter och rekommendationer från aktörer nära arbetsmarknaden, med fokus på teknikutveckling, kompetensförsörjning och hållbara lösningar. Syftet är att bidra till en datadriven utveckling där individens behov står i centrum. Till rapporten.
- eSam har släppt en rapport från den andra iterationen av sin pilot för AI-regulatoriska sandlådor. Till rapporten.
- Inom dataområdet för utbildning och arbetsmarknad återrapporterades ett genomfört regeringsuppdrag av de sju myndigheter som arbetat med att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Till rapporten.
- Vidare presenterades, av OECD i samarbete med svenska myndigheter och EU-kommissionen, rekommendationer för att stärka Sveriges kompetensförsörjning. Till rapporten.
Bidra till sidan
Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).