En sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångtlärande

Uppdaterad 2024-02-28, ändringslogg.

Bild från Arbetsförmedlingens webbinarium om KLL
Bild från Arbetsförmedlingens webbinarium om KLL

Sammanfattning | Sammanfattning från regeringsuppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Av Maria Dalhage (Arbetsförmedlingen).


Det nyligen avslutade regeringsuppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande (KLL), som genomfördes av åtta myndigheter, återrapporterades den 31 januari och kompletterades med ett webbinarium "Ett kliv framåt tillsammans - kompetensförsörjning och livslångt lärande". Där presenterades arbetet, resultat och lärande. Bland annat betonade Arbetsförmedlingens vikarierande GD Lars Lööw att uppdraget varit en viktig pusselbit för att lösa kompetensförsörjning inom Sverige och Europa, liksom för att öka samarbetsförmågan mellan myndigheter, vilket blir allt viktigare när både arbetsmarknaden och tekniken tenderar att bli mer komplex.

Trots Sveriges ledande position inom digitalisering har potentialen för att använda data ännu inte realiserats fullt ut. Regeringsuppdraget representerade ett viktigt steg mot detta mål och öppnar dörren för innovativa tjänster inom bland annat validering, matchning och vägledning.

Inom den sammanhållna datainfrastrukturen för KLL finns verktyg och tjänster för datadelning och bearbetning av data samt strukturer för dataförvaltning.

Myndigheternas data kring utbildningar, kvalifikationer, prognoser och statistik samt jobbannonser är sökbara i Sveriges dataportal, och dataportalens diskussionsforum fungerar som en gemensam plats där myndigheterna svarar på frågor och diskuterar sina data, dataspecifikationer och öppna programvaror.

Avslutningen på regeringsuppdraget markerar inte slutet på arbetet, utan snarare en början. Genom att samordna data från arbetsmarknad och utbildningsväsendet blir myndigheterna bättre rustade för en snabbt föränderlig arbetsmarknad. Därför fortsätter arbetet med att forma den kommande arbetsmarknaden och utbildningsväsendet tillsammans.

Länkar:

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).