Upphandling och öppen källkod
Sammanfattning | Vi har samlat allt du behöver veta om hur öppen källkod kan hanteras i upphandling. Här hittar du bland annat Kammarkollegiets vägledning för avrop av programvaror och tjänster, en artikelserie från Inköpsrådet om upphandling av öppen programvara samt inspelningar och presentationer från tidigare event.
Öppen programvara behöver inte upphandlas
För öppen källkod gäller att själva programvaran kan användas fritt utan upphandling. Däremot kan en organisation behöva genomföra en upphandling för stöd, anpassningar eller andra tjänster kopplade till programvaran, eller avropa från ett ramavtal om ett sådant finns.
Vägledning för avrop från Programvaror och tjänster | Kammarkollegiet innehåller följande text:
För att underlätta för avropande organisation att avropa programvara med öppen källkod framgår det bl.a. i bilaga ”Kravkatalog” till ramavtalet att;
- Kund får ställa ett obligatoriskt krav på specifik namngiven Programvara som i sin helhet
- är licensierad med en eller flera licenser godkända av Open Source Initiative (OSI),
- är gratis och fri för alla leverantörer att nyttja (det krävs ex. ingen återförsäljarstatus).
Kund får ställa obligatoriska krav på standarder om standarden uppfyller kraven på en öppen standard enligt SOU 2009:86.
Hur hittar jag öppna programvaror?
Offentligkod.se är en katalog över öppna programvaror som offentliga organisationer använder. Den skapades för att underlätta kännedom om öppna programvaror. Både Kammarkollegiet och Inköpsrådet hänvisar till katalogen.
EU Open Source Solutions Catalogue. är EU-kommissionens katalog över öppna programvaror från medlemsländerna.
Till onboardinginformation. För er som har öppen programvara och vill synas i offentligkod.se och EU OSS Cataloge.
Artikelserie från Inköpsrådet om upphandling och öppen programvara
Inköpsrådet har publicerat en artikelserie om upphandling och öppen programvara i offentlig sektor. Serien ger vägledning om att undvika inlåsning, dela kostnader, hur man hittar/får kännedom av öppna programvara och hur man kan samarbeta kring utveckling och förvaltning av öppna lösningar.
Del 1: Dela kostnader och undvik inlåsningar | Inköpsrådet
Del 2: Hitta öppen källkod som klarar kraven | Inköpsrådet
Del 3: Utvecklas och förvaltas tillsammans | Inköpsrådet
Del 4: Undvik inlåsning vid it-upphandling | Inköpsrådet
Fem rekommenddationer för lyckad upphandling av programvaror
Högskolan i Skövde listar fem krav för att lyckas med en IT-upphandling. Kraven innefattar öppna standarder, öppen källkod, och en exitplan. Fem rekommendationer för lyckad upphandling av öppen programvara | Högskolan i Skövde
Utredning om samarbetsplattformar
Våren 2021 utreddes möjligheten att ersätta Skype med Teams som samarbetsplattform av Skatteverket och Kronofogden. Utredningen visade att Teams inte uppfyllde dataskydds- och sekretesskrav för myndigheternas verksamhet, bland annat på grund av risker med dataöverföring till USA. Flera andra myndigheter anslöt sig till bedömningen, och en tvärfunktionell arbetsgrupp bildades för att utreda alternativa lösningar. Flera programvaror med öppen källkod utvärderades. Nedan återfinns resultatet från arbetet.
Digital samarbetsplattform för offentlig sektor | eSAM
Bilaga 1 Bruttolista leverantörer | eSAM
Bilaga 2 Kravspecifikation | eSAM
Bilaga 3 Samverkansmodeller | eSAM
Bilaga 4 Möjliga lösningar | eSAM
eArkiv med öppen källkod
Rapporten undersöker e-arkivlösningar för Arbetsförmedlingen, med fokus på fördelar och utmaningar med öppen källkod. Marknaden har förändrats, och öppna lösningar erbjuder fördelar som flexibilitet, transparens och minskad inlåsning. Rapporten föreslår en långsiktig strategi för digitalt bevarande och hantering av myndighetens e-arkiv
Strategiska vägval för e-arkiv och digital informationshantering | Arbetsförmedlingen
Fler listade förstudier, marknadsundersökningar och beslutsunderlag från de myndigheter som ingår i Roda-nätverket finns under https://nosad.se/roda.