Nyhetsbrev mars 2025

Sammanfattning | EU-kommissionen lanserar en europeisk katalog för öppen programvara. Från OSPOlogyLive i Amsterdam rapporteras om hur offentlig sektor kan arbeta strategiskt med öppen källkod. Vidare delas en forskningsstudie som visar hur offentligs sektor organiserar sina open sourceprojekt. På AI-fronten tar SveaGPT form som en AI-assistent för kommuner, och myndigheter får i uppdrag att rapportera sin användning av AI. Digg har utvecklat ett verktyg, Datafyren som hjälper organisationer att stärka sin datamognad. Dessutom listar vi aktuella event och pågående diskussioner i dataportalens communityforum. Av Maria Dalhage.

OSPOlogyLive - rapportering

OSPOlogyLive Amsterdam, arrangerat av den nederländska anställningsförsäkringsmyndigheten UWV (motsvarande Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan), samlade deltagare för att diskutera gemensamma utmaningar inom öppen källkod. Fokus låg på samverkan mellan offentlig sektor, akademi och industri, med teman som cybersäkerhet, styrning och samarbeten. Under två dagar kombinerades föreläsningar med rundabordssamtal för att främja dialog och erfarenhetsutbyte. Läs mer.

EU Open Source Solution Catalogue lanserad

EU-kommissionen lanserade 31 maj 2025 EU Open Source Solutions Catalogue för att främja delning av öppen källkod inom offentlig sektor. Läs mer. För att möjliggöra att öppna programvaror, publicerade av svenska myndigheter och kommuner, ska bli synliga i EU-katalogen arrangerade Digg – Myndigheten för digital förvaltning och Arbetsförmedlingen ett informationsmöte den 27 februari 2025, där EU-kommissionen, presenterade katalogen och dess krav för onboarding.

Under mötet gavs information och praktisk vägledning om:

  • Publiccode.yml och dess användning.
  • Federering från Offentligkod.se till EU OSS Catalogue.
  • Krav för att bli sökbar i katalogen.

Ta del av inspelning, delad presentation m.m.

Organisering av öppen källkod

En forskningsstudie baserat på av sex öppna källkodsprojekt inom offentlig sektor visar att utvecklingen ofta drivs av en liten grupp, vanligtvis 5–15 utvecklare, och att myndigheter föredrar att samarbeta med lokala leverantörer. Rapporten konstaterar vidare att för att offentliga OSS-projekt ska kunna bli långsiktigt hållbara krävs tydliga riktlinjer, ett starkt samarbete mellan myndigheter och en öppen marknad med flera konkurrerande leverantörer. Läs mer.

SveaGPT

55 kommuner bygger en digital (AI-) assistent för offentlig sektor. Exempel på uppgifter assistenten kommer kunna hjälpa till med:

  • Sammanfatta och analysera stora textmassor
  • Förbättra och redigera texter så de blir mer lättlästa och strukturerade
  • Skapa nya texter som rapporter, handlingar och ansökningar, anpassade efter specifika mallar och riktlinjer
  • Klassificera dokument och skapa beslutsunderlag i handläggningsprocesser
  • Ta fram individualiserat stöd åt medborgare.

Läs mer via dessa länkar:

Datafyren – Stöd för ökad datamognad

Digg har tagit fram Datafyren som hjälper organisationer att förstå och nyttja datadelning. Det innehåller ett självskattningsverktyg och kunskapshöjande avsnitt med videor och läsmaterial. Självskattningen identifierar organisationens datamognad och vägleder till relevanta resurser. Läs mer.

Ena 2030

Digg presenterar resultatet av regeringsuppdraget att utreda hur Ena – Sveriges digitala infrastruktur bör utvecklas och förvaltas fram till 2030. Läs mer.

Myndigheter ska redovisa sin AI-användning

Regeringen har gett ett antal myndigheter i uppdrag att redogöra för sin AI-användning, samarbeten samt kompetenshöjande insatser. Uppdraget omfattar även utmaningar kopplade till etik, juridik och säkerhet. Återrapportering ska ske före sommaren 2025. Syftet är att skapa en samlad bild av AI-användningen och främja effektiviseringar genom myndighetssamarbeten. Initiativet är en del av regeringens digitaliseringsstrategi för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Förslaget kommer från AI-kommissionens färdplan, där rapporteringskrav till myndigheter lyfts fram som en central åtgärd. Läs mer.

Händer på Communityforum

Event

SAMNET

1 april i Internetstiftelsens lokaler. SamNet är en heldagskonferens om teknik, internet, integritet och decentralisering som är grunden för digitaliseringen av vårt samhälle. Konferensen tar upp ämnen som digitala ID-lösningar, Internet privacy, öppen källkod inom offentlig förvaltning, digital infrastruktur. Konferensen anordnas i samarbete mellan de idéella föreningarna :DFRI, ISOC-SE och SNUS. Läs mer.

Foss-north

14-15 april på Chalmers Conference Centre. En fysisk konferens kommer att hållas i Göteborg på Chalmers Conference Centre. För mer info.

Roda eArkiv

15 maj. Arbetsförmedlingen anordnar en träff för myndigheterna inom Roda-nätverket. Arkivariegruppen kommer att ha digitala träffar samt studiecirklar under början av 2025. Information kommer löpande på https://nosad.se/roda.

Open Infra Forum

22 maj på Biograf Skandia i Stockholm har eventet 10 års jubileum. Den här gången finns 150 platser och guest of honor är Daniel Stenberg, skapare av curl. Eventet arrangeras av Daniel Byström. Till inbjudan och agenda.

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet)