Nyhetsbrev januari 2025

Sammanfattning | Värdefulla datamängder blir avgiftsfria i februari 2025. Riksarkivet släpper öppen källkod. DIGG och IMY publicerar nationella riktlinjer för AI. eSAM publicerar en rapport om bevarande och gallring av offentlig data. Ytterligare rapporter som delas är en fallstudie från Sundsvalls kommun om generativ AI samt en rapport om hur man undviker inlåsningseffekter vid anskaffning av öppen källkod. Dessutom sammanfattas 2024. Av Maria Dalhage.

Värdefulla och avgiftsfria datamängder 2025

Senast februari 2025 måste alla organisationer som beviljats undantag ha uppfyllt kravet på att tillgängliggöra värdefulla datamängder utan kostnad.

Vad är värdefulla datamängder? Det handlar om data med stor samhällsnytta inom följande sex kategorier:

  1. Geospatiala data – Kartdata, adresser och fastighetsgränser.
  2. Jordobservation och miljö – Satellitdata och miljöövervakning.
  3. Meteorologiska data – Väderprognoser och klimatmodeller.
  4. Statistik – Befolkningsdata och ekonomiska indikatorer.
  5. Företag och företagsägande – Företagsregister och ägarstrukturer.
  6. Rörlighet – Data om trafik och transportinfrastruktur.

Kravet trädde i kraft den 9 februari 2023 och omfattar att datamängderna ska finnas i maskinläsbara format via API eller bulknedladdning. Organisationer som fått undantag måste säkerställa att datan tillgängliggörs avgiftsfritt senast februari 2025. Läs mer.

Riksarkivet delar öppen källkod

Riksarkivet har släppt HTRflow, en mjukvara för maskininlärningsbaserad handskriftstolkning (HTR) och optisk teckenigenkänning (OCR). Samtidigt släpptes en HTR-modell och träningsdata för transkribering av historisk handskriven svenska. Mjukvaran och modellerna är öppet licensierade och kan även kompletteras med träningsdata för samtida handskrift. HTRflow är ett verktyg för myndigheter med behov av att tolka handskrift. Det har väckt intresse hos bland annat Skatteverket samt statliga och kommunala lantmäterifunktioner, där digitalisering av skannad handskrift är särskilt efterfrågad. Läs mer.

Nationella riktlinjer för generativ AI

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har tagit fram vägledande riktlinjer för att främja användningen av generativ AI. Syftet är att öka tryggheten och förmågan att använda generativ AI, på ett säkert, etiskt och effektivt sätt. Läs mer.

Rapport om digitalt bevarande av data

eSAM publicerar Delrapporten Digitalt bevarande av data – problemområden, ES2025-01. Rapporten behandlar digitalt bevarande av data inom offentlig sektor och identifierar områden där osäkerhet kring bevarande och gallring är störst hos eSams medlemmar. Den bygger på workshopresultat och riktar sig till de som arbetar med datahantering och informationsstyrning. Till rapporten.

Generativ AI och öppenhet

Per Persson och Yixin Zhang undersöker hur öppenhet och transparens inom offentlig sektor kan stärka förtroendet och demokratin genom bl.a. en fallstudie från Sundsvalls kommun. Rapporten fokuserar på hur generativ AI kan förbättra offentliga tjänster genom innehållsgenerering, dataanalys och personliga tjänster. Till rapporten: Openness And Transparency by Design: Crafting an Open Generative AI Platform for the Public Sector

Hur undviks inlåsningar i öppen källkod

Rapporten skriven av Per Persson och Johan Linåker undersöker riskerna för "mjuka inlåsningar" inom Open Source Software (OSS), där användare trots öppen programvara kan bli beroende av en enskild leverantör. Faktorer som bidrar till detta är bland annat bristande kommunikation, begränsande upphandlingsvillkor och tekniska problem som otillräcklig dokumentation. Studien föreslår tillvägagångssätt för att motverka dessa hinder. Till rapporten: Soft-lockins in Public Sector Acquisitions of Open Source Software-solutions: A Case Study on a Municipal E-Service Platform

Sammanfattning av 2024

Med EU:s Interoperable Europe Act som trädde i kraft april 2024 samt betänkandet En reform för datadelning (SOU 2023:96) har Sveriges fortsatta satsningar på öppna data och öppen källkod stärkt förutsättningarna för en mer transparent och innovativ offentlig sektor. I en sammanfattning av 2024 listas händelser, rapporter och metodstöd som rapporterats i årets nosad nyhetsbrev. Till sammanfattningen.

Händer I Community forum:

Efter att forumet varit julstängt har diskussionerna nu återupptagits. Här kommer årets första trådar:

Event

Offentlig sektors programvara i EU:s open source-katalog

Datum 27 februari kl 10-11.

EU-kommissionen skapar en ny europeisk open source-katalog och har visat intresse för programvara som listas på Offentligkod.se, den svenska katalogen för offentlig sektors öppna programvara. Därför genomförs en workshop 27 februari för de organisationer som vill öka synligheten för sina lösningar och främja samarbete på europeisk nivå. De myndigheter som offentliggjort sin källkod vi NOSAD nyhetsbrev och Offentligkod.se har blivit kontaktade till en digital meetup. Mer information kommer inom kort och läggs ut på Sveriges dataportal.

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).