Nyhetsbrev december 2024
Sammanfattning | Skatteverket släpper sitt verktyg Multi Länk Analys (MLA) som öppen källkod. Regeringen har gett Digg och PTS i uppdrag att undersöka möjligheten att slå samman de två myndigheterna för att stärka Sveriges digitalisering. eSam har presenterat en rapport om AI-regulatoriska sandlådor och OECD:s TSI-projekt har publicerat rekommendationer för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige. Roda-nätverket sammanfattar 2024. Interoperable Europe Portal sammanfattar årets viktiga händelser för interoperabilitet. OpenForum Academy delar presentationer från sitt event om öppen källkod och dess globala påverkan. Av Maria Dalhage.
Skatteverket släpper analysverktyg som öppen källkod
”Ett perfekt verktyg när du behöver hitta samband mellan nålar i höstacken av data”. Så beskrivs Multi Länk Analys, MLA, som nu finns som öppen källkod.
Verktyget klarar av att visa kopplingar i stora mängder data.
MLA har tagits fram av Skatteverket som själva använder det i sina utredningsarbeten. Användarna kopplar in externa datakällor, definierar vad datat är och betyder och i MLA sammanlänkas förekomster till varandra allt eftersom utredningsarbetet fortgår.
Ledord i utvecklingen har varit enkelhet. Det ska vara lätt för användaren att konfigurera, göra kopplingar och visualisera. Det ska också passa olika verksamheter. Verktyget släpptes i oktober och redan använder flertalet myndigheter sig av verktyget i skarp användning eller i test. Även Skatteverkets motsvarighet i andra länder har visat intresse. Till källkoden.
Digg och PTS utreder sammanslagning
Regeringen har gett Digg och PTS i uppdrag att utreda en sammanslagning för att stärka Sveriges digitalisering. Syftet är att hitta synergier och förbättra digitaliseringsarbetet, med fokus på AI, data och digital infrastruktur. En gemensam myndighet kan öka takten i offentlig sektors digitalisering och stärka digital motståndskraft. Uppdraget ska redovisas senast 14 mars 2025. Läs mer.
Rapport från eSam om AI-regulatoriska sandlådor
eSam har släppt en rapport från den andra iterationen av sin pilot för AI-regulatoriska sandlådor. Piloten har utvärderat ett AI-system för remissammanställningar och analyserat dess överensstämmelse med EU:s AI-förordning. Arbetsgruppen fann att systemet klassas som ett AI-system med minimal risk och omfattas inte av krav på transparens eller riskhantering enligt AI-förordningen. Däremot lyfter rapporten behovet av att frivilligt informera om AI-användning för ökad transparens. En central lärdom är utmaningen att definiera roller och ansvar inom AI-samarbeten. Rapporten betonar vikten av tvärfunktionell kompetens och kontinuerlig dokumentation under projektets gång. Läs rapporten.
OECDs rekommendationer för stärkt kompetensförsörjning
Den 18 december presenterades slutrapporten för TSI-projektet Strengthening the Governance of the Swedish Skills System. TSI, eller Technical Support Instrument, är ett EU-initiativ som finansierar tekniskt stöd för att hjälpa medlemsländer att genomföra reformer. I detta projekt har OECD, i samarbete med svenska myndigheter och EU-kommissionen, tagit fram rekommendationer för en stärkt kompetensförsörjning i Sverige. Rapporten fokuserar på förbättrat samarbete mellan myndigheter, en starkare datainfrastruktur och ökat regionalt engagemang för att hantera kompetensbrist. Läs rapporten.
15 myndigheter samarbetar kring Roda
Roda är ett e-arkiv baserat på öppen källkod, och nu samarbetar 15 svenska myndigheter genom Roda-nätverket. Årets nya medlemmar är:
- Kronofogden
- Högskolan i Halmstad
- Västra Götalandsregionen
- Örebro universitet.
Nästa nätverksträff är den 15 maj 2025. Mer information om träffen, Roda-nätverket samt vilken information myndigheterna delar med sig av ligger på https://nosad.se/roda.
Viktiga händelser för interoperabilitet
Interoperable Europe Portal (tidigare Joinup) sammanfattar viktiga händelser för interoperabilitet inom Europas offentliga sektor i sitt senaste nyhetsbrev. En viktig del är EU-förordningen Interoperable Europe Act, som trädde i kraft i april 2024 och främjar gränsöverskridande samarbete genom att betona öppen källkod och öppna standarder som nyckelfaktorer för att uppnå interoperabilitet. Nyhetsbrevet rapporterar även från Interoperable Europe Boards första möte i december och lyfter fram framgångarna på SEMIC 2024, Best Cases Awards, öppna källkodsinitiativ samt nya utbildningsmöjligheter genom Interoperable Europe Academy. Vi gratulerar Leontina Sandu, som har blivit nominerad till Apolitical’s Government AI 100 lista för 2025. Läs mer.
Öppen källkods påverkan på den globala ekonomin
Den 13-14 november 2024 hölls OpenForum Academy (OFA) Symposium i Boston, med temat Open Source in the Global Digital Economy. Evenemanget samlade över 90 deltagare från mer än 30 länder och diskuterade hur öppen källkod påverkar den globala digitala ekonomin. Symposiumet omfattade sex tematiska block: finansiering av öppen källkod, mångfald, ekonomi, offentlig sektor, AI och ekosystem. Ta del av presentationerna.
Händer i Communityforum
Senaste månadens pågående diskussioner:
- DCT-AP-SE 3.0
- Branschrapport insikt jobtech 2024
- Analys datakvalitet
- Flera datakataloger och leverans till dataportal.
Kommande event
AI-studion – ett webbinarium om AI i offentlig förvaltning
När: Den 21 januari 2025.
Digg arrangerar ett webbinarium om AI-användning i kommuner, regioner och myndigheter. Ett antal gäster med olika perspektiv och erfarenheter deltar för att diskutera hur svensk offentlig förvaltning kan dra nytta av AI. Det här får du med dig:
- En grundläggande förståelse för AI och dess potential i offentlig förvaltning.
- Konkreta tips för att implementera AI i praktiken.
- Inblick i de nya AI-riktlinjerna från Digg och IMY.
Bidra till sidan
Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).