Nyhetsbrev september 2024

Sammanfattning | Ökad affärsnytta med öppen källkod rapporterar The World of Open Source: Europe Spotlight Report. Tyskland med flera satsar på öppna källkodslösningar för digital suveränitet. På joinup uppmärksammas två öppna programvaror; Golemio och Inspect. Dessutom listas några pågående diskussioner på Sveriges Dataportal samt kommande event. Av Maria Dalhage.


Utveckling av Ena

Digg har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur Ena - Sveriges digitala infrastruktur bör utvecklas och förvaltas fram till och med 2030. Läs mer.

Årlig rapport om open source

Allt fler organisationer upplever att öppen källkod ger betydande affärsnytta, enligt The World of Open Source: Europe Spotlight Report. Särskilt inom offentlig sektor finns stor potential att dra nytta av öppen källkod för att skapa mer effektiva och kostnadseffektiva lösningar. I Irland har man exempelvis lyckats effektivisera offentliga tjänster genom att använda öppen källkod, medan Frankrike har etablerat samarbeten med företag som hanterar buggar och anpassar öppen programvara för offentliga behov. I Sverige finns flera framgångsrika exempel, där myndigheter som Arbetsförmedlingen och Skolverket samverkar kring designsystem, och föreningen Sambruk driver samarbete mellan kommuner för att främja användningen av öppen källkod. Samtidigt lyfter rapporten fram vissa utmaningar, såsom bristande kompetens, teknisk skuld och ineffektiva upphandlingsprocesser, som hinder för att fullt ut nyttja potentialen i öppen källkod Läs mer.

Tyskland inför lagar för öppen källkod

Tyskland har infört två lagändringar som prioriterar öppen källkod inom den offentliga sektorns IT-system. Den första ändringen i Online Access Act (OZG 2.0) kräver att offentliga myndigheter på både statlig och lokal nivå prioriterar öppen källkod och öppna standarder vid utveckling av IT-tjänster. Den andra ändringen i Federal E-Government Act innebär att federala myndigheter ska prioritera öppen programvara framför proprietära lösningar vid upphandling.

Dessa förändringar, som trädde i kraft i juni 2024, är en del av Tysklands satsning på digital suveränitet och målet att standardisera digitaliseringen i offentlig förvaltning. Detta följer en bredare europeisk trend där flera länder börjar prioritera öppen källkod för att främja digital oberoende och innovation inom den offentliga sektorn. Läs mer.

Flera länder, inklusive Frankrike, Schweiz, Italien, Nederländerna, Estland och Bulgarien, har lagstiftning som kräver att offentlig sektor använder och delar öppen källkod. Till sammanställning.

Öppna lösningar som uppmärksammas på Joinup

Joinup är en plattform från Europeiska kommissionen som underlättar samarbete mellan offentliga förvaltningar i Europa. Den erbjuder verktyg för att dela öppna källkodsprogram, standarder och policyer, och syftar till att främja digital transformation och interoperabilitet inom EU.

Två programvaror har uppmärksammats i närtid:

Golemio: Data- och analysverktyget Golemio samlar in och visar data om till exempel kollektivtrafik och miljön för att hjälpa staden att fatta bättre beslut och ge bättre service till invånarna. Plattformen är licensierad med en öppen källkods licens, vilket betyder att vem som helst kan använda den och utveckla nya tjänster. Läs mer.

Inspect: I april 2024 lanserade UK AI Safety Institute (AISI) den öppna plattformen Inspect för att standardisera säkerhetstester av AI-modeller. Inspect som är en öppen programvara stöds av den brittiska regeringen. Läs mer.

Händer i communityforum

I Sveriges Dataportals Communityforum pågår följande diskussioner:

Kommande event

Att använda AI och delade data i en datadriven organisation

8 oktober kl. 10.00-10.50

Nationella dataverkstan anordnar webbinariet där Pierre Mesure, Utredare och dataevangelist hos Ekonomistyrningsverket, berätta om hur man kan använda AI och delade data i en datadriven organisation. Till anslutningslänk.

Statistikdagen 2024

21 oktober kl. 10:00-16.00

SCB bjuder in till Statistikdagen 2024. Årets temapass har rubrikerna: “Om du har rätt, har jag fel då?”, ”Vita fläckar och svarta hål” samt "Är rymden den nya datakällan? Till anmälan.

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).