Nyhetsbrev november 2024
Sammanfattning | Nyhetsbrevet sammanfattar nyligen släppta rapporter som behandlar Sveriges digitaliseringspolitik, strategisk innovation och AI-utveckling. Det belyser också aktuella initiativ inom öppen källkod. Några aktuella diskussionstrådar i Dataportalens Communityforum listas i vanlig ordning. Av Maria Dalhage
Förslag för digitaliseringspolitiken 2025–2030
I samband med regeringens översyn av digitaliseringspolitiken har Digg presenterat en rapport med 36 strategiska förslag. Fokus ligger på att stärka offentlig sektor genom bättre samordning, gemensam säker molninfrastruktur och en tydligare styrning. Offentliga aktörer har idag svårt att dela data effektivt, vilket påverkar produktivitet och innovation negativt. Digg föreslår därför en ny samordningsfunktion inom Regeringskansliet och investeringar i gemensamma digitala lösningar. För att möta medborgarnas behov föreslås återkommande undersökningar och tjänster kopplade till livshändelser. Dessutom lyfts vikten av digital kompetens, särskilt inom skolan, och riktade satsningar på näringslivet för att säkerställa en konkurrenskraftig och grön digital omställning. Läs rapporten.
Uppföljning av statliga myndigheters digitalisering 2023
Årets tema, Trender och trendbrott i Sveriges digitala förvaltning, bygger på en analys av Diggs enkätundersökningar från 2020–2023. Rapporten visar positiva trender som förbättrad dataförvaltning och ökad samverkan, men också en minskad öppenhet i datadelning och färre samarbeten mellan myndigheter. Små myndigheter gör större framsteg än stora, medan otillräcklig finansiering kvarstår som det största hindret. För att stärka digitaliseringen föreslås satsningar på livshändelseanalyser och ett tydligare ledarskap på högsta nivå. Läs rapporten.
Strategisk framsyn för innovation
En ny rapport från Vinnova betonar vikten av strategisk framsyn för att möta Sveriges framtida utmaningar, som geopolitisk instabilitet och klimatförändringar. Rapporten föreslår att Sverige stärker samarbetet mellan myndigheter, näringsliv och akademi, samt investerar i framsynsarbete för att fatta långsiktiga och hållbara beslut. Genom att planera för flera framtidsscenarier kan Sverige bättre rusta sig för osäkerheter och framtida möjligheter. Läs rapporten.
Färdplan för Sverige
Rapporten har tagits fram av AI-kommissionen, ett initiativ från regeringen, för att stärka Sveriges position inom artificiell intelligens (AI). Rapporten presenterar 75 förslag för att utveckla AI inom områden som energi, beräkningskraft, datahantering, säkerhet, spetsforskning, kompetensutveckling och offentlig sektor. Förslagen innefattar investeringar i AI-infrastruktur, ökad datadelning, kompetenshöjning för alla och satsningar på AI inom offentlig sektor och hälso- och sjukvården. Den totala kostnaden beräknas till 16,5 miljarder kronor under de kommande 10 åren. Läs rapporten.
Insikt Jobtech 2024
Swedish JobTech presenterar branschrapporten Insikt JobTech 2024, som lyfter aktuella trender och utmaningar inom arbetsmarknaden. Rapporten samlar insikter och rekommendationer från aktörer nära arbetsmarknaden, med fokus på teknikutveckling, kompetensförsörjning och hållbara lösningar. Syftet är att bidra till en datadriven utveckling där individens behov står i centrum. Läs rapporten.
Delta i enkät om utbildning i öppen källkod
Är du tjänsteman, utvecklare eller leverantör av öppen källkod? Delta i enkäten innan den 12 december och bidra till utvecklingen av en utbildning för EU:s offentliga förvaltningar. Din feedback kommer att påverka utformningen av utbildningsmoduler för tjänstemän och främja interoperabilitet inom EU. Avsändaren för enkäten är Europeiska kommissionens Open Source Observatory (OSOR) i samarbete med Interoperable Europe Academy. Till enkät.
Synpunkter välkomnas på Open Source Handbook
OSOR (Open Source Observatory)har öppnat en remiss för att vidareutveckla och förbättra den nyligen publicerade Open Source Handbook. Handboken är framtagen för att stödja europeiska myndigheter i att utveckla och implementera strategier för öppen källkod. Synpunkter kan lämnas fram till den 30 november via Framapad. Arbetet avslutas med en workshop den 12 december. Läs mer.
Sundsvall släpper Intric som öppen källkod
Sundsvalls kommun har tillsammans med startupbolaget Inoo Labs utvecklat en plattform för generativ AI, nu delas plattformen Intric som öppen källkod. Detta sker som ett första steg för att möjliggöra en bred användning av plattformen inom kommunsektorn. Läs mer.
G0vse
Pierre Messure har utvecklat tjänsten g0vse. G0vse gör information från regeringen.se tillgänglig som öppen data, vilket förenklar åtkomst och återanvändning av viktig offentlig information. Genom API-anrop kan användare hämta dokument som propositioner, utredningar och pressmeddelanden. Tjänsten minskar behovet av manuellt arbete och webscrapers, och bidrar till ökad transparens. Projektet är öppen källkod och välkomnar bidrag från andra. Läs mer.
Händer i Communityforum
- Dataverkstadens lägesrapport för november 2024
- Prenumerera på nya datakällor
- Jobbtips-projektledare för IoT hos Internetstiftelsen
- Ytterligare förberedelser för kommande vidareförmedlingstjänst i ny version av Mina ärenden
- Kollektivdata till ArcGis
- Analys datakvalitet
Bidra till sidan
Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).