Nyhetsbrev juni 2024

Uppdaterad 2024-06-26, ändringslogg.

Midsommartid i Sverige
Photo by Mikael Kristenson on Unsplash

Sammanfattning | I detta nyhetsbrev går att läsa om invigningen av Sveriges digitala infrastruktur, utmaningar med AI och molnet, olika organisationsmodeller för kunskapscenter för open source (OSPO) samt en lägesrapport från Nationella dataverkstan. Läs även om Danmarks arbete med open source inom offentlig förvaltning. I vanlig ordning listas de senaste diskussionstrådar från Sveriges dataportals Communityforum. Av Maria Dalhage.


Etablering av Ena

Den digitala infrastrukturen är en central del av regeringens digitaliseringspolitik och sedan 2018 har Digg, tillsammans med tolv andra myndigheter, arbetat med att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte samt ett nationellt ramverk för grunddata. Den 3 juni invigdes Ena. Läs mer och ta del av inspelning.

Forskningsrapport om utmaningar med AI och molnet

I Sverige har debatten kring användningen av molntjänster och lösningar med AI-funktionalitet i offentlig sektor varit omfattande. Den svenska sekretesslagstiftningen har nyligen ändrats för att göra det lättare för myndigheter att använda molntjänster, men i praktiken får ändringarna inte den effekt lagstiftaren hoppats på. En ny studie från Högskolan i Skövde visar hur svenska myndigheter, genom att använda lösningar med AI-funktionalitet, riskerar att röja känsliga uppgifter och därmed ta stora säkerhetsrisker samtidigt som de förlorar kontrollen över hur data används och delas. Till studien.

Lägesrapport från nationella dataverkstaden, juni 2024

Nationella dataverkstaden publicerar en lägesrapport för juni, där det framgår att 8 regioner och 76 kommuner nu publicerar någon form av öppna data. Dessa data är sökbara på Sveriges dataportal. Sverigekartan visar hur långt varje region har kommit i att bedriva kvalitativ och effektiv regional samverkan. Rapporten innehåller dessutom status kring pågående arbete med specifikationer om leder, parkering och andra särskilt viktiga datamängder. Till lägesrapporten.

Sex sätt att organisera ett OSPO

OSPO står för Open Source Programme Office och fungerar som ett centrum för kompetens inom öppen källkod. I takt med att EU:s offentliga förvaltningar förväntas samarbeta kring digitala tjänster, är det avgörande att etablera kunskap och förvaltning inom området. Johan Linåker presenterar sex organisatoriska modeller för OSPOs. Studien syftar till att vägleda regeringar och offentliga organisationer i att stärka sina interna och samarbetsförmågor för digital transformation med öppen källkod. Till rapport.

Internationell omvärldsbevakning

  • The Next Generation Internet (NGI) är ett EU-initiativ för att främja internetteknologi i enlighet med europeiska värderingar. Sedan 2019 har programmet stöttat över 1000 öppen källkodsprojekt med totalt cirka 140 miljoner euro över 5 år. En studie utvärderar projekten baserat på deras påverkan på EU digitala rättigheter, lagstiftning, standardisering, alternativa lösningar och hållbarhet. Till rapporten.

  • Danmark har börjat undersöka användningen av öppen källkod i offentlig förvaltning som en del av sin digitaliseringsstrategi. Beslutet följer en politisk överenskommelse inom regeringskoalitionen och syftar till att förbättra offentliga digitala tjänster. Trots tidigare utmaningar, särskilt på nationell nivå, där kunskap och stödjande strukturer saknas, har öppen källkod redan visat sig framgångsrik på kommunal nivå. Rasmus Frey från OS2, en organisation för danska kommuner som samarbetar om öppen källkod, ser optimism i att öppen källkod kan uppnå flera politiska mål och förväntar sig en ökad användning framöver. Läs mer.

  • Den 27 juni under SEMIC2024 genomförs en paneldiskussion med representanter från europeiska offentliga förvaltningar. Panelen kommer att utforska hur initiativ över flera länder kan förbättra återanvändningen av digitala lösningar och interoperabiliteten av offentliga tjänster i Europa, med fokus på öppen källkod. För digital medverkan.

  • OSPOs for Good-symposiet 2024 äger rum den 9-10 juli med global närvaro av ledande inom öppen källkod. Evenemanget bygger på förra årets framgångar och lyfter fram öppen källkods roll i globalt samarbete och samhällsnytta. Förra årets konferens sammanfattas i OSPOs for Good Building & Designing Cooperative Digital Infrastructure.

Inspelning från upphandlingsevent

Eventet Upphandlingar för sju miljarder–vill du bygga framtidens inköpssystem? var välbesökt. Ca 130 systemleverantörer, teknikutvecklare, producenter av livsmedel, beslutsfattare, upphandlare och kockar deltog. Till inspelningen.

Ett uppföljande event äger rum klockan 9-11 den 30 augusti 2024. Mer information kommer.

Händer I Communityforum

Pågående diskussioner denna månad.

Missa inte att ta del av diskussioner om dataspecifikationer m.m. på Dataportalens communityforum.

Kommande event

Så blir öppna data på arbetsmarknaden mer relevant med AI

12 september kl. 12:00 – 13:00

Swedish JobTech bjuder in till en dialog om hur möjligheten att skapa förbättringar på arbetsmarknaden genom öppna data kan accelereras med hjälp av AI. Hur vi kan förbättra matchning, minska arbetslöshet och skapa bättre förutsättningar för livslångt lärande som svarar mot arbetsmarknadens behov. Till anmälan

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).