Rapportering EU OSPO Network meeting

Sammanfattning | Josef Andersson (DIGG) och Maria Dalhage (Arbetsförmedlingen) deltog den 9 oktober i EU-kommissionens OSPO*-nätverksmöte som hölls på Ministère de l’Économie i Luxemburg. Nedan sammanfattas mötet. | Maria Dalhage

*Open Source Program Office (OSPO) är en enhet inom en organisation eller myndighet som har det strategiska ansvaret att stödja och främja användningen av öppen källkod. OSPO samordnar aktiviteter kopplade till öppen programvara och dess integrering i verksamheten.

Luxembourg House of CyberSecurity (LHC) presenterade sitt nya OSPO, som officiellt lanserades den 10 oktober 2024. Syftet med detta initiativ är att stärka Luxemburgs arbete med cybersäkerhet och främja användningen av öppen källkod.

Open Forum Europe delade med sig av sitt aktuella arbete kring öppen källkod inom EU och globalt. De lyfte fram sin senaste rapport, Progress and Trends in OSS Policies, som analyserar strategier för öppen källkod i 15 länder. Rapporten betonar den ökande betydelsen av öppen källkod för offentlig sektor, särskilt när det gäller att stärka digital suveränitet, datasäkerhet och kontroll över digitala infrastrukturer.

UN International Telecommunication Union (UN ITU) introducerade sitt projekt "Open Source Ecosystem Enabler" (OSEE), som finansieras av Europeiska kommissionen. Projektet initieras med tanke på att endast 15% av de globala målen för 2030 har uppnåtts, vilket kräver ett ökat fokus på samarbete. Målet är att stärka kapaciteten hos lokala, regionala och privata aktörer att använda öppen källkod inom offentlig sektor.

Internationella Röda korset delade sin syn på öppen källkod (OSS) och sina planer på att skapa ett eget Open Source Program Office. De betonade att större industrier i allt högre grad blir involverade i konflikter, vilket skapar utmaningar för humanitära insatser. Genom att använda öppna lösningar kan Röda korset utveckla transparenta och hållbara lösningar samt förbli digitalt neutrala och oberoende, vilket hjälper dem att bevara förtroende och goodwill i konfliktsituationer.

Europeiska kommissionen presenterade pågående implementering av Interoperable Europe Act (IEA) och hur denna förordning främjar användningen av öppen källkod inom europeiska offentliga tjänster för att stärka interoperabilitet och digitalt samarbete.

Benchmarking inom EU:s OSPO-nätverk inleddes för att skapa insikter och konkreta åtgärder som kan förbättra arbetet med öppen källkod inom offentlig sektor. Deltagare från Danmark, Tjeckien, EU-kommissionen, Frankrike, Tyskland, Sverige, Nederländerna och Luxemburg samlades för att dela erfarenheter och strategier. Målsättningen är att ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet med öppen källkod samt att stärka samarbetet mellan deltagande länder och organisationer.

När fler länder satsar på öppen källkod stärks innovation, säkerhet och internationellt samarbete, vilket skapar en stabil grund för en långsiktig digital transformation.

Bidra till sidan

Bidra genom att kontakta NOSAD med ditt bidrag. Eller gå direkt till editeringssidan (för er med behörighet).